
Markedsføring: Begreper
Viktige begreper innen digital markedsføring og SEO.
Som gründer eller eier av en liten bedrift kan det være vanskelig å forstå alle de tekniske begrepene innenfor SEO og digital markedsføring. Med denne ordboken ønsker jeg å gjøre det enklere for deg å få et grep på de viktigste begrepene.
Forstå begreper knytttet til:
GOOGLE + DIGITAL MARKEDSFØRING
ALGORITME

Den enkleste definisjonen av ordet "algoritme" jeg har noensinne hørt er følgende:
"[A]n algorithm is merely a series of steps one follows to get something done. You might call it an omelet recipe, but the former engineer in me views it as an omelet algorithm."
(Les boken: A Human's Guide to Machine Intelligence — Kartik Hosanagar)
Eller på norsk: "En algoritme er en serie med steg man følger for å få noe gjort. Du kan kalle det en oppskrift på omelett, men som tidligere ingeniør ser jeg det som en omelett-algoritme."
En algoritme er altså en matematisk formel eller en dataprogrammeringsmetode som brukes av søkemotorer for å rangere og sortere søkeresultater. Søkemotorens algoritmer blir stadig oppdatert for å gi bedre og bedre resultater til brukerne. Dette betyr at også SEO er i stadig endring for å følge med på utviklingen av søkemotorer og deres teknologier.
ANALYSE
Analyse er en viktig del av SEO-arbeidet, og betyr å systematisk undersøke og tolke data for å trekke konklusjoner. Analysen kan omfatte alt fra å kartlegge søkeord, til å undersøke trafikkstrømmen til nettstedet.
AUDIT
En SEO-audit er en systematisk gjennomgang av nettstedet for å identifisere tekniske og innholdsmessige faktorer som kan påvirke rangeringen i søkeresultatene. En SEO-audit kan hjelpe deg med å identifisere områder som trenger forbedring og sette opp en plan for å optimalisere nettstedet ditt for bedre synlighet i søkeresultatene.
BETALT SØK
Betalt søk er en type digital markedsføring som involverer å kjøpe annonseplassering på søkemotorer, for eksempel Google Ads. Dette kan også kalles PPC (pay-per-click) eller SEA (search engine advertising).
BLACKHAT SEO
Blackhat SEO er en type SEO-praksis som bryter med søkemotorers retningslinjer, og kan føre til straff og nedrangering fra søkemotorene. Eksempler på blackhat-teknikker inkluderer å kjøpe lenker eller å skjule tekst for å forbedre rangeringen av en nettside.
CONTENT
Content er alt innhold på en nettside, inkludert tekst, bilder, videoer og lyd. Kvaliteten på innholdet er en viktig faktor for SEO, da søkemotorer prøver å presentere brukerne med de beste resultatene for deres søk.
CRO
CRO (Conversion Rate Optimization) er en prosess for å optimalisere nettsiden for å øke antall besøkende som utfører en ønsket handling, for eksempel å kjøpe et produkt eller å registrere seg for et nyhetsbrev. Dette kan gjøres ved å endre layouten på nettsiden eller ved å optimalisere innholdet for å gjøre det mer engasjerende.
DOMENE
Domene er navnet på nettstedet som brukes i URL-en. Domenenavnet har ikke noe stor påvirkning på rangering lenger — men det er viktig å velge et domenenavn som er lett å huske og skrive.
MARKEDSKANAL
En kanal eller plattform som brukes til å nå ut til potensielle kunder og markedsføre produkter eller tjenester. Eksempler på digitale markedskanaler inkluderer SEO (organisk søk) og SEA (betalt søk), sosiale medier, nyhetsbrev eller displayannonsering.
OFF-PAGE SEO
Off-page SEO handler om optimaliseringen av faktorer som ligger utenfor nettstedet ditt, for eksempel backlinks og sosiale signaler, for å øke nettstedets autoritet og synlighet i søkeresultatene.
ON-PAGE SEO
On-page SEO jobber med optimalisering av On-page rangeringsfaktorer, dvs. faktorer som kan reguleres på selve nettstedet og som vanligvis er synlige for brukere. Dette inkluderer blant annet optimalisering av tittel, metabeskrivelse, overskrifter, URL-struktur og riktig bruk av søkeord.
ORGANISK SØK
Med organisk søk menes søkemotorresultater som vises naturlig i søkeresultatene, og ikke som betalte annonser. Organiske søkeresultater rangeres basert på relevans og autoritet. SEO handler om å forbedre plasseringer i organisk søk.
RANGERING
Plasseringen av nettstedet ditt i søkeresultatene for et bestemt søkeord eller en søkefrase. Høyere rangering kan føre til økt trafikk og potensielt flere salg.
RANGERINGS-FAKTOR
En rangeringsfaktor er en av faktorene som påvirker hvordan algoritmene til søkemotorer vurderer og rangerer nettstedet ditt. Google opererer i dag med over 200 rangeringsfaktorer. Eksempler på rangeringsfaktorer inkluderer relevans, autoritet og brukervennlighet. SEO jobber med å forbedre rangeringsfaktorer for et nettsted, slik at algoritmene kan gi søkeresultatene til nettstedett en bedre rangering.
SEO
Forkortelse for søkemotoroptimalisering, som refererer til prosessen med å optimalisere nettstedet ditt for å øke synlighet og rangering i søkeresultatene. Dette kan inkludere tekniske, innholdsmessige (on-page) og off-page faktorer.
-
Les guiden: "Hva er SEO og hvordan fungerer det?"
SERPs
Forkortelse for Search Engine Results Pages, som refererer til listen over resultater som vises når noen gjør en søk på en søkemotor. SERPs viser organisk og betalt søk, og kan inneholde funksjoner som uthevede snutter, bilder og kart.
SØKEMOTOR
En online plattform som brukes til å søke etter informasjon og ressurser på internett. Eksempler på søkemotorer inkluderer Google, Bing og Yahoo. Også Amazon, Youtube eller Instagram er søkemotorer. Søkemotorer er i bunn og grunn dataprogrammer som indekserer og rangerer digitalt innhold (enten det er nettsider, videoer, produkter eller innlegg) i indeksen sin, og som gir brukerne resultater basert på deres søkeord.
SOSIALE MEDIER
Plattformer som brukes til å dele og konsumere innhold og kommunisere med andre brukere på internett. Eksempler på sosiale medier inkluderer Facebook, Twitter, Instagram og LinkedIn.
TEKNISK SEO
Den delen av SEO som fokuserer på optimalisering av rent tekniske elementer på en nettside, som for eksempel URL-struktur, nettstedets hastighet, robots.txt-fil, sitemap.xml, mobilvennlighet, strukturert data og sikkerhet. Teknisk SEO bygger fundamentet til god rangering, og en bullet-proof teknisk SEO-strategi kan bidra til å øke nettsidens synlighet i søkemotorer og forbedre brukeropplevelsen for besøkende på nettsiden.
GOOGLE + SEO VERKTØY
GOOGLE BUSINESS PROFILE
En gratis online profil som bedrifter kan opprette på Google for å vise informasjon som navn, adresse, åpningstider og kontaktinformasjon. Profilen kan hjelpe bedrifter å øke synligheten i lokale søk og forbedre deres online merkevarekunnskap. Google Business profil kan betraktes som en del av off-page SEO.
GOOGLE SEARCH CONSOLE
Et gratis verktøy fra Google som gir deg innsikt i hvordan Google ser og indekserer nettsider. Verktøyet gir også tilgang til rapporter om ytelse og feil på nettstedet.
GOOGLE ANALYTICS
/ GA4
Et gratis verktøy fra Google som gir innsikt i besøksstatistikk og brukeradferd på en nettside. Verktøyet kan brukes til å analysere trafikkilder, måle konverteringsrater og spore brukeratferd på nettstedet. GA4 (Google Analytics 4) og Universal Analytics er forskjellige versjoner av Google Analytics. Fra og med juli 2023 vil ikke UA samle opp data lenger, dvs. at verktøyet fases ut. GA4 vil bli den eneste versjonen du kan og bør jobbe med.
GOOGLE LOOKER STUDIO
Looker Studio (tidligere "Google Data Studio") er et skybasert analyseverktøy fra Google som lar deg opprette og dele dashbord og visualiseringer basert på store mengder data fra forskjellige kilder, blant annet GA4. Verktøyet er gratis og kan brukes til å presentere data på en enkel og effektiv måte. Det kan også brukes til å lage og sende ut rapporter.
GOOGLE KEYWORD PLANNER
Dette er et gratis verktøy fra Google som lar deg finne søkeord og estimere hvor mye trafikk du kan få fra disse søkene. Du kan også bruke det til å få ideer til søkeord basert på relevante fraser eller nettsider.
GOOGLE ADSENSE
Dette er et program fra Google som lar deg tjene penger på annonser som vises på nettstedet ditt. Du kan velge hvilke typer annonser som skal vises, og du tjener penger hver gang noen klikker på dem. AdSense brukes ikke mtp, SEO, men SEA (betalt søk).
GOOGLE OPTIMIZE
Dette er et nok gratis verktøy fra Google som lar deg teste og optimalisere innhold på nettstedet ditt (se også: A/B tester). Du kan lage forskjellige versjoner av en side og teste hvilken som fungerer best basert på målinger og data.
GOOGLE TAG MANAGER
Dette er et gratis verktøy fra Google som lar deg administrere og sette opp sporingsskript på nettstedet ditt. Det lar deg samle inn data om hvordan brukere interagerer med nettstedet ditt, og bruke denne informasjonen til å optimalisere ytelsen.
SEMRUSH
Dette er et betalt SEO-verktøy som gir deg innsikt i søkeord, konkurranse, trafikk og rangering. Det lar deg også analysere konkurrentenes SEO-strategier og identifisere muligheter for å forbedre din egen SEO. Det finnes en gratis versjon, men mer utdypende analyser krever en betalt account.
SCREAMING FROG
Dette er et betalt verktøy for teknisk SEO som lar deg analysere nettstedet ditt for feil og muligheter for forbedring. Det skanner ("crawler") nettstedet ditt og gir deg en oversikt over faktorer som påvirker SEO, som ødelagte lenker og duplisert innhold.
KEYWORDTOOL.IO
Dette er et betalt verktøy som lar deg finne søkeord og emner relatert til din virksomhet. Det gir deg også innsikt i hvordan folk søker etter disse emnene, slik at du kan optimalisere innholdet ditt for å tiltrekke deg mer trafikk. Det kan også brukes til å finne søkeord for andre søkemotorer enn Google, for eksempel Youtube eller hashtags for Instagram.
PAGESPEED INSIGHTS
Et gratis Google-verktøy som måler hastigheten på nettsiden din og gir deg forslag til hvordan du kan forbedre den. Det er anbefalt å teste Pagespeed Insights i inkognito-modus, slik at resultatene ikke blir påvirket av personlige innstillinger eller Add-ons i nettleseren din.
SCHEMA MARKUP VALIDATOR
Et gratis verktøy som sjekker om nettsiden din bruker riktig strukturert data, eller "schema markup", for å hjelpe søkemotorene med å forstå innholdet ditt bedre. Det er viktig å bruke korrekt schema markup for å forbedre synligheten og utseende av søkeresultatene.
GTMETRIX
Et annet verktøy som måler ytelsen til nettsiden din og gir deg detaljerte rapporter om hastighet, ytelse og optimalisering. GTmetrix gir også forslag til hvordan du kan forbedre nettsiden din for raskere lasting og bedre brukeropplevelse. Husk å velge nærmeste "server location", da dette påvirker hastighetstall.
ANALYSE + PERFORMANCE
BRUKERSIGNAL
Målinger av brukerengasjement på en nettside, som inkluderer interaksjoner som klikk, nedlastinger og delinger. Brukersignaler er en viktig faktor i søkemotorers rangeringsalgoritmer, og kan påvirke hvor godt nettsiden din rangerer i søkeresultatene.
CMP
Et verktøy som hjelper nettsider med å håndtere personvernrelaterte innstillinger og samtykker fra brukere, som for eksempel informasjonskapsler og sporing. CMP er viktig for å sikre at nettsiden din overholder personvernregler som GDPR og CCPA.
COOKIES
Små filer som lagres på enheten din når du besøker en nettside. Cookies / informasjonskapsler brukes til å lagre preferanser og autentisering, og kan også brukes til å spore brukeratferd. Nettsider er pålagt å gi brukerne informasjon om bruk av informasjonskapsler og muligheten til å velge bort (se også CMP og GDPR).
FLUKTFREKVENS
Andelen av besøkende på en nettside som forlater siden uten å utføre noen handlinger, for eksempel å klikke på en lenke eller fylle ut et skjema. En høy fluktfrekvens kan indikere at nettsiden ikke har relevant eller engasjerende innhold, eller at det er tekniske problemer som hindrer brukere i å utføre handlinger. Dette begrepet brukes ofte mtp. analyse, rapportering og GA4.
GDPR
General Data Protection Regulation er en europeisk personvernlov som regulerer behandling og beskyttelse av personlige data. GDPR gjelder for alle organisasjoner som samler inn og bruker personopplysninger fra personer i EU.
KLIKKRATE
Klikkrate, også kjent som CTR, er forholdet mellom antall klikk på en annonse eller et søkeresultat og antall ganger det ble vist. En høy klikkrate betyr at annonsen eller søkeresultatet er relevant og tiltalende for brukerne. Dette begrepet brukes ofte mtp. analyse, rapportering og GA4.
KONVERTERING
Konvertering er når en bruker utfører en ønsket handling på nettstedet ditt, for eksempel å fylle ut et skjema eller kjøpe et produkt. Konverteringsrate er forholdet mellom antall konverteringer og antall besøk på nettstedet.
KPI
KPI, eller Key Performance Indicator, er en måling som brukes til å evaluere suksessen til en bestemt aktivitet eller kampanje. Eksempler på KPIer for SEO kan være organisk trafikk, rangering og konverteringsrate.
LANDINGSSIDE
En landingsside er en side på nettstedet ditt som er spesielt designet for å få besøkende til å utføre en bestemt handling, for eksempel å fylle ut et skjema eller kjøpe et produkt.
ORGANISK TRAFIKK
Organisk trafikk er trafikk på nettstedet ditt som kommer fra søkemotorer uten at du betaler for annonsering. Organisk trafikk kan forbedres gjennom SEO-optimalisering av nettstedet ditt.
PERFORMANCE
Performance refererer til hvor raskt nettstedet ditt laster, hvor responsivt det er, og hvor godt det fungerer. Performance kan påvirke både rangering og brukeropplevelse. "Performance marketing" derimot er en markedsføringsstrategi som fokuserer på å oppnå konkrete og målbare resultater, som for eksempel salg eller leads, gjennom ulike markedsføringskanaler. I performance marketing er det vanlig å måle suksess basert på ulike KPI-er og ROI, og justere strategien og innsatsen i tråd med disse målingene. SEO kan regnes som en del av performance marketing.
RAPPORTERING
Rapportering er en viktig del av SEO-arbeidet, da det gir deg innsikt i resultatene av kampanjene og aktivitetene dine. Rapportering kan inneholde informasjon om organisk trafikk, rangering, konverteringsrate og mer. Hos SmåSeo vil du kunne bestille en månedlig rapport, som forteller deg om status på dine viktigste KPIer.
SESJON / ØKT
En sesjon, eller økt, refererer til perioden der en bruker interagerer med nettstedet ditt. En økt starter når en bruker kommer til nettstedet ditt og slutter når de forlater eller er inaktive i en bestemt periode. En sesjon refererer til en periode med aktivitet på en nettside, mens et besøk refererer til antall ganger en nettside blir besøkt i løpet av en gitt tidsperiode. Det kan altså gjøres flere besøk i løpet av en sesjon. Begge begreper brukes ofte mtp. analyse, rapportering og GA4.
SØKEORD
Søkeord er de ordene og setningene som folk bruker når de søker etter noe på søkemotorer. Såkalte "long-tail søkeord" er mer spesifikke (lengre) søkefraser med færre søk, men ofte høyere konverteringsrate.
SØKEVOLUM
Søkevolum er antall ganger et bestemt søkeord eller en søkefrase blir søkt etter på en gitt tidsperiode. Dette er nyttig for å identifisere populære søkeord og planlegge en søkeordstrategi. Verktøy som KeywordTools.Io og Google Keywordplanner vil gi deg en oversikt over søkevolumet for søkeord knyttet til ditt nettsted eller din målgruppe.
SYNLIGHET
Organisk synlighet refererer til hvor godt nettstedet ditt rangerer på søkemotorresultatsidene (SERP) uten betalt annonsering. Jo høyere synlighet, desto flere besøkende til nettstedet ditt.
TRACKING
Tracking eller sporing betyr å følge aktiviteter og brukeratferd på nettstedet ditt for å forstå trafikk, konverteringsrate og brukeropplevelse. Dette kan hjelpe deg å optimalisere nettstedet ditt for bedre ytelse. Tracking er en viktig del av digital markedsføring, men med innføringen av GDPR er det nødvendig å sikre at du har samtykke fra brukeren til å spore deres oppførsel på nettet, og dette kan administreres med en god consent management platform (CMP).
TRAFIKK
Trafikk refererer til antall besøkende på nettstedet ditt i en gitt tidsperiode. Dette er en viktig faktor for å evaluere nettstedets ytelse og popularitet.
TRAFIKK-AUDIT
Trafikk analyse involverer evaluering av trafikkdata som kilde, geografi, enhet, sidevisninger og tidsbruk på nettstedet. Dette kan hjelpe deg å identifisere områder for forbedring og optimalisering.
ON-PAGE SEO
A/B-TESTING
A/B testing er en teknikk der man tester to forskjellige versjoner av en nettside for å se hvilken som fungerer best. Dette gjøres for å optimalisere konverteringsraten, og er en viktig del av SEO-arbeidet.
ABOVE-THE-FOLD
Above-the-fold refererer til alt innhold som vises på skjermen uten å måtte rulle ned på siden. Dette inkluderer header, bilder og de viktigste call-to-action-elementene.
ALT-TEKST
Alt-tekst er kode-bit med en beskrivelse av et bilde som gjør det mulig for søkemotorer og brukere med skjermlesere å forstå hva bildet handler om. Alt-tekster (også kalt alternativ tekst eller "alt tags") er en rangeringsfaktor, og de er viktige fordi de gir en beskrivelse av bilder for søkemotorer og brukere med funksjonsnedsettelser som ikke kan se bildene. Alt-tekster gir også mulighet for å inkludere søkeord i forbindelse med bildene, noe som kan bidra til økt synlighet for bildesøk i søkemotorer (særlig viktig for nettbutikker). Ved å inkludere relevante og nøyaktige alt-tekster, kan du også forbedre brukeropplevelsen på nettstedet ditt.
ANKER-TEKST
Anker-tekst er teksten som er klikkbar og fører til en annen side eller ressurs på nettet. Det er viktig å bruke relevant og beskrivende anker-tekst for å hjelpe brukerne med å forstå hva de klikker på. Ikke bruk "her" som en anker-tekst. Linker du til en bestemt side eller artikkel, er det bedre å eksempelvis bruke overskriften til siden du linker til.
CMS
CMS (Content Management System) er en programvareplattform som brukes til å opprette, redigere og publisere innhold på nettet. Det gir en enkel måte å administrere nettstedets innhold uten å måtte kode alt fra bunnen av. Hvilket CMS du velger kan ha en stor påvirkning på nettstedets SEO.
-
Les guiden: "Hvilket CMS er riktig for ditt nettsted?"
CONTENT HUB
En del av en nettside eller en egen nettside som har som formål å samle og presentere en mengde relevant informasjon innenfor et bestemt emne eller tema. Dette kan være en samling av artikler, videoer, infografikk og annet som gir en helhetlig og omfattende oversikt over temaet. En content hub på SmåSeo kunne for eksempel være "Teknisk SEO." I så fall ville hubben samle en rekke underartikler om ulike aspekter av teknisk SEO.
CONTENT MARKETING
En markedsføringsstrategi som går ut på å skape og dele relevant og verdifullt innhold med målgruppen din for å tiltrekke og beholde kunder. Dette kan være i form av artikler, videoer, podcaster, sosiale medier og annet som engasjerer og gir verdi til leserne dine.
CTA
En forkortelse for Call-to-Action, som er en knapp, tekst eller annen visuell funksjon som oppfordrer leseren til å ta en bestemt handling, for eksempel å fylle ut et skjema, laste ned et dokument eller kjøpe et produkt.
DUPLIKAT INNHOLD
Tekst eller annet innhold som finnes på flere forskjellige nettsider eller domener. Duplikat innhold kan føre til straff fra søkemotorer som Google, og kan redusere synligheten din på nettet. Med andre ord: ikke kopier ting fra andre nettsteder. Skriv ditt eget innhold. Unngå å lage flere artikler eller sider med lik innhold på nettstedet ditt.
EKSTERN LENKE
En lenke fra din nettside til en annen nettside. Det anbefales at eksterne lenker åpnes i et nytt vindu slik at leseren ikke forlater nettsiden din.
FALSE BOTTOM
En falsk bunn eller bunn av en nettside som skjuler innhold under det som først vises på siden. Dette kan føre til at leserne ikke blir eksponert for hele innholdet ditt, og kan påvirke konverteringsraten.
H1 — H6
HTML-kode som brukes til å strukturere innholdet på en nettside. H1 er den viktigste overskriften og brukes kun en gang per side, mens H2-H6 brukes til underoverskrifter og gir hierarkisk struktur til innholdet. Jeg anbefaler å bruke H2ere til å strukturere artikler: Bruk de flere ganger i en artikkel, og gjenbruk gjerne artikkelens hovedsøkeord i de.
HEADER
This is your item description. Use this space to add a description of the services, products, team members or any other items you want to highlight on your site. Have a lot to say? Easily turn any item into a full page by clicking ‘Create a page from this item’ in the edit panel.
HERO
En stor visuell del av nettsiden din som vanligvis viser et bilde, en video eller en annen visuell element som skal fange interessen til leseren din og oppmuntre dem til å utforske nettsiden din.
KANNIBALISERING
Kannibalisering er når flere av nettstedets undersider konkurrerer med hverandre om de samme søkeordene, noe som kan føre til en reduksjon i synlighet og rangering i søkemotorresultatene. Dette kan skje hvis du har lignende eller identisk innhold på flere sider, eller hvis du har flere sider som målretter samme søkeord. Det er viktig å unngå kannibalisering ved å optimalisere innholdet på hver side for unike søkeord og å bruke riktig intern lenkestruktur for å peke på de mest relevante siden
KEYWORD STUFFING
Keyword stuffing er praksisen med å legge inn mange søkeord i en tekst på en måte som gjør at innholdet høres spammy eller overbelastet ut for leserne. Dette kan føre til en negativ rangering i søkemotorer, så det er viktig å bruke nøkkelordene dine på en naturlig måte.
META-BESKRIVELSE
En meta-beskrivelse er en kort tekst som beskriver innholdet på en nettside og vises i søkeresultatene på søkemotorer. Den bør være på maksimalt 155-160 tegn, og formålet er å gi en kort og presis beskrivelse av hva nettsiden handler om og hvorfor den er relevant for brukeren. En god meta-beskrivelse kan hjelpe med å øke klikkfrekvensen til nettsiden din og dermed forbedre din organisk synlighet på søkemotorer. Ja, det kan absolutt være en anbefaling å inkludere USP-er (unique selling points) i meta-beskrivelsen din. Dette vil bidra til å skille deg ut fra konkurrentene og tiltrekke potensielle kunder til å klikke på nettsiden din. Forsikre deg om at USP-ene dine er klare, konkrete og relevante for målgruppen din.
META-TITTEL
En meta-tittel er tittelen på en nettside som vises i søkemotorresultater og på fanene i nettleseren din. Du bør bruke søkeordet i meta-tittelen, for dette er en viktig del av SEO, da det er en av de første tingene potensielle besøkende ser når de ser søkeresultatene, og kan påvirke om de klikker på lenken din eller ikke. Du kan selv bestemme hva som står i meta-tittelen. En god tommelfingerregel for meta-tittel er å holde den under 60 tegn. Dette sikrer at tittelen vises fullstendig i søkeresultatene og gjør det lettere for brukere å forstå hva innholdet handler om.
NAVIGASJON
Navigasjon refererer til de forskjellige måtene som brukere kan bevege seg rundt på nettstedet ditt, for eksempel menyen øverst på siden eller linker på bunnen. Å ha en enkel og intuitiv navigasjon på nettstedet ditt er viktig for å gi brukerne en god opplevelse og for å hjelpe dem med å finne det de leter etter.
FOOTER
Footer er en del av en nettside som vanligvis ligger nederst på siden. Den kan inneholde informasjon om nettstedet, lenker til sosiale medier eller andre sider på nettstedet, eller andre nyttige lenker. En footer kan hjelpe brukerne med å navigere nettstedet ditt og finne mer informasjon om deg eller produktene dine.
INTERN LENKING
Intern lenking er når du legger inn lenker på nettstedet ditt som går til andre sider på samme nettsted. Dette kan hjelpe søkemotorene med å forstå strukturen og hierarkiet på nettstedet ditt, og det kan også hjelpe brukerne med å finne mer informasjon om et bestemt emne.
TRUST ELEMENT
Et trust element er en visuell eller tekstlig indikator på nettstedet ditt som viser at det er pålitelig og trygt å bruke. Dette kan være alt fra et SSL-sertifikat til tilbakemeldinger fra fornøyde kunder. Trust elements kan bidra til å øke tilliten til nettstedet ditt og øke sjansen for at brukerne vil handle eller utføre en ønsket handling.
TYNT INNHOLD
Tynt innhold refererer til sider eller artikler på nettstedet ditt som har lite eller ingen verdi for brukerne dine. Dette kan være innhold som er dårlig skrevet eller som ikke svarer på spørsmålene eller behovene til målgruppen din. Søkemotorer kan straffe nettsteder som har for mye tynt innhold ved å senke deres rangeringer i søkeresultatene.
TEKNISK SEO
404-side
En 404-side er en feilmelding som vises når du prøver å få tilgang til en side som ikke lenger eksisterer. Det kan skje hvis en side er slettet, flyttet eller lenken er skrevet feil. Det er viktig å ha en tilpasset 404-side for å gi besøkende en god brukeropplevelse og hjelpe dem med å finne veien til relevant innhold. Det er viktig å ikke ha interne lenker som peker til 404-sider ("brutte lenker"). Se også "statuskode".
AMP
AMP står for "Accelerated Mobile Pages" og er en teknologi som gjør at nettsider laster raskere på mobile enheter. Dette oppnås ved å bruke en spesiell HTML-kode og begrense funksjonaliteten på siden. AMP kan være nyttig for nettsteder som har mye mobiltrafikk og ønsker å gi brukerne en bedre brukeropplevelse, men det krever som regel mye utviklingsressurser og anbefales kun — hvis i det hele tatt — for veldig store nettsteder.
BRUTTE LENKER
Brutte lenker eller ødelagte lenker er lenker som ikke fungerer, det vil si at når du klikker på dem, kommer du ikke til ønsket side — du kommer til en 404-side. Brutte lenker kan påvirke SEO-rangeringen og brukeropplevelsen negativt. Det er viktig å fikse brutte lenker så snart som mulig for å unngå å miste trafikk og rangering i søkemotorene.
CANONICAL
En canonical URL er en "hoved-URL" som brukes til å peke på originalt innhold når det finnes flere kopier av samme innhold på forskjellige URL-adresser. Med andre ord, canonicals gir søkemotorer instrukser rundt hvordan de bør håndtere "duplikat innhold". Dette kan hjelpe søkemotorene med å forstå hvilken side som er den viktigste og hvilken som skal indekseres.
CORE WEB VITALS
Core Web Vitals refererer til tre målinger av nettstedets ytelse som Google anser som viktige for en god brukeropplevelse. Disse inkluderer lasting, interaktivitet og visuell stabilitet av sidene. Å optimalisere for Core Web Vitals er en del av teknisk SEO og kan forbedre brukeropplevelsen og rangeringen i søkemotorene.
CRAWLING
Crawling refererer til prosessen hvor søkemotorer bruker programvare (spider eller bot) til å gå gjennom nettstedet ditt og registrere (ny eller oppdatert) informasjon om innholdet, slik at søkeresultater kan tilpasses i hendhold til endringene du har gjort på siden din. Dette inkluderer titler, beskrivelser, URL-er, bilder og annen relevant informasjon. Jo bedre strukturert og organisert nettstedet ditt er, jo enklere er det for søkemotoren å crawle og indeksere det.
CSS
CSS står for "Cascading Style Sheets" og brukes til å designe og stilsette HTML-dokumenter. CSS brukes til å definere utseende og oppførselen til nettstedet ditt, inkludert farger, layout, fontstørrelse, animasjoner og mer.
HREFLANG
Hreflang er en HTML-attributt som brukes for å fortelle søkemotorer om de ulike språkversjonene av nettsiden din, og hvor de befinner seg. Hvis du har en flerspråklig nettside, kan hreflang hjelpe søkemotorene med å forstå hvilken versjon av siden som skal vises til brukere som søker etter innhold på et bestemt språk eller fra et bestemt geografisk område.
HTML
HTML er en forkortelse for "Hypertext Markup Language" og er det grunnleggende byggeklossene for nettsider. Det er et språk som brukes til å definere strukturen og innholdet på nettsider, og inkluderer elementer som overskrifter, avsnitt, bilder, lenker og lister. Å ha en godt strukturert og optimalisert HTML-kode kan hjelpe deg med å rangere høyere i søkemotorer.
HUMANS.TXT
Humans.txt er en fil som legges til nettsiden din for å vise informasjon om teamet bak siden. Filen kan inneholde navn, roller, kontaktinformasjon og annen relevant informasjon om de som jobber med nettsiden. Humans.txt er ikke direkte knyttet til SEO, men kan hjelpe med å bygge tillit og legitimitet blant brukerne dine.
INDEKSERING
Indeksering er prosessen der søkemotorene samler informasjon om nettsiden din og lagrer den i sine databaser. Når en bruker søker etter et bestemt emne eller søkeord, vil søkemotorene bruke informasjonen de har indeksert for å returnere relevante resultater. For å sikre at nettsiden din blir indeksert riktig, er det viktig å ha en optimalisert nettsidestruktur, relevante søkeord, og lenker fra andre relevante nettsider.
INFORMASJONS-ARKITEKTUR
Informasjonsarkitektur handler om å strukturere nettsiden din på en logisk og oversiktlig måte, slik at brukerne enkelt kan finne det de leter etter. Det innebærer å organisere og kategorisere innholdet på nettsiden, og skape en brukervennlig navigasjon. En godt utformet informasjonsarkitektur kan forbedre brukeropplevelsen og hjelpe søkemotorene med å forstå innholdet på nettsiden din.
IP ADRESSE
En IP-adresse er en numerisk identifikator som tildeles datamaskiner og andre enheter som er koblet til internett. IP-adressen kan brukes til å identifisere plasseringen til enheten, og til å koble til andre enheter og tjenester på nettet.
JAVASCRIPT
Javascript er et programmeringsspråk som brukes til å legge til interaktive elementer på nettsider, for eksempel skjemaer eller animasjoner. Det kan også brukes til å laste inn eksterne filer, som bilder eller videoer, og til å utføre komplekse oppgaver på nettsiden. Det er viktig å optimalisere Javascript-koden for å unngå at det påvirker nettsidens ytelse negativt.
MIGRERING
Migrering refererer til prosessen med å flytte en nettside fra en domene- eller hostingplattform til en annen. Dette kan påvirke nettsidens rangering i søkemotorene hvis ikke migreringen er gjort på en riktig måte. Det er viktig å planlegge migreringen godt og ta nødvendige tiltak for å sikre at nettsiden ikke mister trafikk eller rangering i søkemotorene.
-
Planlegger du å migrere nettstedet ditt? Ta kontakt med meg, du kan få SEO-rådgivning og veiledning gjennom hele prosessen.
MOBILVENNLIG
Mobil-vennlighet refererer til om en nettside er optimalisert for visning på mobile enheter, som smarttelefoner eller nettbrett. Med flere og flere brukere som bruker mobile enheter for å besøke nettsider, er det viktig å ha en mobil-vennlig nettside for å gi en god brukeropplevelse og for å opprettholde rangering i søkemotorene.
NOINDEX-TAG
Noindex meta-tag er HTML-kode som brukes til å fortelle søkemotorer at en bestemt side ikke skal indekseres eller vises i søkeresultatene. Dette kan være nyttig for å hindre indeksering av duplisert innhold eller for å skjule sider som ikke er relevante for brukere. Noindex-taggen forhindrer imidlertid ikke at søkemotorer besøker og crawler nettstedet ditt. Crawling-instrukser gis i robots.txt-filen.
REDIRECT
En redirect skjer når en nettside blir omdirigert til en annen side, enten midlertidig eller permanent. Dette kan påvirke nettsidens rangering i søkemotorene hvis ikke omdirigeringen er gjort på en riktig måte. Redirects reguleres ved hjelp av 300-statuskode. Det finnes tre hovedtyper av redirect-koder: 301, 302 og 307. En 301-redirect indikerer at URL-en har flyttet permanent til en annen adresse, mens en 302-redirect indikerer en midlertidig flytting. En 307-redirect brukes også til midlertidig flytting, men beholder original request-metoden, mens 302 endrer denne til GET. Det er viktig å bruke riktig type redirect for å unngå problemer med indeksering, rangering og brukeropplevelsen.
ROBOTS.TXT
Robots.txt er en tekstfil på nettsiden som forteller søkemotorer hvilke sider de skal og ikke skal crawle, dvs. besøke og scanne. Det er vanlig å utelukke sider som login-sider, admin-sider, betalings- og kassesider fra crawlen, da disse vil uansett ikke ønskes indeksert i søkeresultater, og dermed er det ikke verdt for søkemotorer å crawle de. I tillegg er robots.txt'en en viktig ressurs for store nettsteder med mange tusen sider. Søkemotorer opererer ofte med et såkalt "crawling budget", som refererer til hvor mange sider en søkemotor kan crawle på en nettside innenfor en gitt tidsramme. Det er viktig å optimalisere robots.txt-en og sitemap.xml'en mtp. crawl-budsjettet for å sikre at viktige sider blir crawlet og indeksert raskt, mens mindre viktige eller dupliserte sider utelates.
-
Sjekk ut robots.txt-filen til SmåSeo!
STATUSKODE
Statuskode refererer til en numerisk kode som søkemotorer bruker for å identifisere statusen til en nettside. Koden opplyser om alt er i orden eller om det har oppstått en feil på siden, og det kan være alt fra 200, som betyr "OK" og 301, som betyr "siden har flyttet", til 404, som betyr "siden er ikke funnet".
SIDEHASTIGHET
Sidehastighet refererer til hvor raskt en nettside laster. Dette er en viktig teknisk SEO-faktor for både brukeropplevelse og rangering i søkemotorene. Det er flere faktorer som påvirker sidehastigheten, inkludert nettsideutforming, serverytelse og bildeoptimalisering. Det er viktig å optimalisere nettsiden for å sikre en rask og brukervennlig opplevelse.
SIDEHELSE
Sidehelse refererer til hvordan en nettside fungerer teknisk sett. Dette inkluderer alt fra hastighet og responsivitet til oppetid og sikkerhet. Å ha god sidehelse er avgjørende for at både brukere og søkemotorer skal kunne få en god opplevelse på nettsiden din.
SITEMAP.XML
Sitemap.xml er en fil som inneholder en oversikt over alle sidene på nettsiden din, og det gir søkemotorer en enkel måte å navigere og indeksere innholdet på nettsiden din. Å inkludere en sitemap.xml-fil kan derfor hjelpe søkemotorer med å forstå strukturen på nettsiden din bedre. En sitemap.xml-fil skal kun inneholde sider med statuskode 200, for det er kun sider med denne statuskoden som søkemotorer ønsker å indeksere i søkeresultatene sine.
-
Sjekk ut Småseo sin Sitemap.xml-fil!
SSL-SERTIFIKAT
SSL-sertifikat er en sikkerhetssertifikat som krypterer all informasjon som sendes mellom brukere og serveren din. Å ha et SSL-sertifikat er viktig for både sikkerheten til brukerne og rangeringen din på Google, da det gir en sikker tilkobling til nettsiden din.
STRUKTURERT
DATA
Strukturert data er HTML-informasjon som gjør det lettere for søkemotorer å forstå innholdet på nettsiden din. Dette kan inkludere ting som prisinformasjon, omtaler, sidetype (f. eks. "oppskrift"), produktdetaljer, og mye mer. Å inkludere strukturert data kan hjelpe søkemotorer med å vise rikere søkeresultater som kan gjøre nettsiden din mer attraktiv for brukere. Dette vil øke klikkraten til nettstedet ditt.
SUBDOMENE
Subdomene er en del av domenet ditt som kommer før hoveddomenet, for eksempel tips.smaaseo.com. Å bruke subdomener kan hjelpe deg å organisere innholdet ditt og skille ulike deler av nettstedet ditt fra hverandre. Selv om subdomener kan ha noen fordeler, er det også noen ulemper når det kommer til SEO. En av de største ulempene er at subdomener ofte anses som separate nettsteder, noe som betyr at de ikke vil arve autoritet fra hoveddomenet. Dette kan føre til at hvert subdomene må bygge opp sin egen autoritet og SEO-rangering. Videre kan subdomener også føre til en økt risiko for duplisert innhold, da det kan være fristende å kopiere innhold mellom hoveddomenet og subdomenet. Det er derfor viktig å veie fordelene og ulempene før man bestemmer seg for å bruke subdomener.
TECH-AUDIT
Tech-audit er en grundig evaluering av tekniske aspekter av nettsiden din, som hastighet, sikkerhet, strukturert data og feilretting. En tech-audit kan gi deg viktig informasjon om områder som trenger forbedring, og hjelpe deg å optimalisere nettsiden din for bedre ytelse og søkemotoroptimalisering.
-
Lurer du på hvordan nettstedet ditt gjør det fra et teknisk SEO-perspektiv? Book meg for en teknisk SEO-Audit.
TRAILING SLASH
Trailing-slash refererer til om nettsiden din har en skråstrek (/) på slutten av URL-en. Det kan være en viktig faktor for både rangering og brukervennlighet, da noen søkemotorer og servere kan behandle URL-er med og uten trailing-slash som to separate sider. Det anbefales at du velger en konsistent versjon av URL-en din, enten med eller uten trailing slash, og bruker en redirect for å omdirigere fra den andre versjonen. Dette vil hjelpe med å unngå duplisert innhold og holde nettstedet ditt mer organisert og strukturert. Det er også viktig å sørge for at interne lenker på nettstedet ditt peker til den samme versjonen av URL-en for å unngå forvirring for både besøkende og søkemotorer.
URL
En URL (Uniform Resource Locator) er en unik adresse som identifiserer en nettside på internett. Det er den teksten du skriver i nettleserens adressefelt for å besøke en nettside. En vanlig URL består av tre deler: protokoll, domene og sti / "path". Protokollen (vanligvis "https://" eller "http://") indikerer hvordan data skal overføres mellom nettleseren og serveren. Domene (f.eks. "eksempelside.no") identifiserer serveren som skal håndtere forespørselen. Stien indikerer hvilken side eller ressurs på serveren som skal vises, og består av en serie underkataloger og filnavn som følger etter domenet (f.eks. "/om-oss/ansatte/").
URL-PARAMETER
En URL-parameter er informasjon som legges til slutten av en URL for å sende spesifikke data eller instruksjoner til serveren. URL-parametere starter alltid med et spørsmålstegn (?) og består av en rekke nøkkelverdi-par separert av et likhetstegn (=). For eksempel, i en URL som "https://eksempelside.no/side?produkt=sko&farge=rød", er "produkt" og "farge" nøkkelverdiene, og "sko" og "rød" er verdiene. Noen ganger kan URL-parameterne føre til problemer med crawling og indeksering av nettsiden, og det kan være lurt å regulere dem i robots.txt-filen.
OFF-PAGE SEO
BACKLINK
En backlink, eller tilbakekobling, er en link på en annen nettside som peker til din nettside. Backlinks kan bidra til å øke synligheten og autoriteten til nettsiden din i søkemotorene, men det er viktig å huske på at kvaliteten på backlinks er viktigere enn kvantiteten. En backlink av høy kvalitet er en link fra en annen nettside som er ansett som autoritativ og pålitelig av søkemotorer. Dette kan inkludere lenker fra anerkjente og høyt rangerte nettsteder i samme bransje som din egen nettside, eller fra publikasjoner som er anerkjent for å ha høy kvalitet på innholdet sitt.
CONTENT FARM
En content farm er en nettside eller publisering som produserer store mengder innhold på en billig og rask måte, ofte med formål om å generere klikk og annonsesalg. Slike sider kan oppfattes som spam og lavkvalitetsinnhold av søkemotorer, og derfor er det viktig å unngå å bli assosiert med slike sider.
DISAVOW
Disavow er en funksjon i Google Search Console som lar deg informere Google om backlinks du vil fraskrive deg fra og ikke lenger ønsker å bli assosiert med. Dette kan være nyttig hvis du har fått backlinks fra sider med lav kvalitet eller spam, som kan skade synligheten og autoriteten til din nettside.
DOMAIN AUTHORITY
Domain Authority (DA) er en skala som måler autoriteten til en nettside, basert på faktorer som backlinks, kvaliteten på innholdet og teknisk SEO. Skalaen går fra 1 til 100, hvor høyere tall indikerer en sterkere autoritet og bedre sjanser for å rangere høyt i søkemotorene. Det er vanlig at et nytt domene starter med en veldig lav score.
INFLUENSER MARKETING
Influenser marketing er en markedsføringsstrategi som går ut på å samarbeide med personer som har en stor følgerskare på sosiale medier eller andre digitale plattformer, for å promotere produkter eller tjenester. Strategien kan være effektiv for å øke synligheten og nå ut til nye målgrupper, men det er viktig å velge influensere som passer godt med merkevaren og har en autentisk tilstedeværelse på nett.
KJØPT LENKE
En kjøpt lenke står i motsetning til en "naturlig lenke" og refererer til en lenke som er kjøpt av en annen nettside for å lure algoritmen og forbedre rangeringen din i søkemotorer. Dette kan føre til straff fra søkemotorer og redusert tillit hos brukerne.
KONKURRENT-ANALYSE
En konkurrentanalyse er en evaluering av hva konkurrenter i din bransje gjør for å rangere høyt i søkemotorene. Dette kan inkludere vurdering av deres søkeord, innhold, backlink-profil, teknisk oppsett og mer. Å forstå hva konkurrentene dine gjør kan hjelpe deg med å utvikle en mer effektiv SEO-strategi.
-
Ønsker du å vite hva dine konkurrenter holder på med? Book meg for en utdypende konkurrentanalyse.
LENKEBYGGING
Lenkebygging eller lenke-opptjening er en strategi som innebærer å skaffe naturlige kvalitetslenker til en nettside fra andre relevante og anerkjente nettsider. Dette kan øke rangeringen av nettsiden i søkemotorene og generere mer trafikk til nettstedet. Det er imidlertid viktig å bygge lenker på en etisk og naturlig måte for å unngå å bli straffet av søkemotorene.
LOCAL SEO
Local SEO (lokalt søkemotoroptimalisering) er en strategi som fokuserer på å optimalisere en nettside for å bli funnet av lokale søkere. Dette kan inkludere optimalisering av Google My Business-profilen, oppføring i lokale forretningskataloger og generering av anmeldelser fra lokale kunder.
MERKEVARE-BYGGING
Merkevarebygging, eller "branding", er en strategi som handler om å bygge opp en merkevare ved å skape en sterk tilstedeværelse online og offline. Dette kan omfatte å utvikle en sterk merkevareidentitet, øke bevisstheten om merkevaren, skape tillit og engasjere seg med kunder gjennom sosiale medier og andre kanaler.
NATURLIG LENKE
En naturlig lenke er en link til en nettside som er oppnådd uten at det er betalt for eller manipulert. Dette kan skje når en annen nettside lenker til nettsiden på grunn av relevant, verdifullt eller interessant innhold. Naturlige lenker er ofte en indikator på at en nettside har høy kvalitet og autoritet, noe som kan øke rangeringen i søkemotorene.
ORGANISK KONKURRENT
Dette er en nettside som konkurrerer med deg i søkemotorresultatene for de samme søkeordene. De kan være både direkte og indirekte konkurrenter, og det er viktig å ha god innsikt i hva de gjør for å lykkes i søkemotorene.
OFF-PAGE AUDIT
Dette er en analyse av faktorer utenfor nettsiden din som påvirker din synlighet i søkemotorene. Dette kan inkludere vurdering av backlinks, sosiale medier og omtaler av bedriften.
PR
Dette står for Public Relations, og handler om å skape positiv omtale og oppmerksomhet rundt din bedrift eller merkevare. Dette kan bidra til økt synlighet i søkemotorene, da det kan føre til flere omtaler og lenker fra relevante sider.
REVIEWS /
ANMELDELSER
Dette er tilbakemeldinger fra kunder om produktene eller tjenestene dine. Positive omtaler kan bidra til økt tillit og troverdighet, noe som igjen kan føre til flere kunder og økt synlighet i søkemotorene.
TOXIC LINK
Dette er en backlink fra en side som kan skade din synlighet i søkemotorene. Dette kan være en side med dårlig kvalitet eller en side med spammy eller upassende innhold. Det er viktig å identifisere slike lenker og be den som har satt lenken om å fjerne den. Alternativt kan du bruke "disavow"-funksjonen i Google Search Console (se "Disavow") for å unngå negativ påvirkning på din synlighet i søkemotorene.